21 August 2013

Why you should stop being mad for paying PTPTN

People might not know how hard it was for me to live solely on MealPlan when I was in my 1st year of degree, trying my hardest to stay away from making loan. Yet everytime I saw my friends getting paid *relatively* handsomely at that time of the semester, I could not help from feeling jealous.

It was a tough year struggling my freshman year without any sort of financial assistance, and having to see that everybody who has taken PTPTN loan make it past the year with their brand new laptop and some of them even have new mobile phones did not make it any better. The only thing keeping me alive throughout the year is the RM448 per sem sum I had in my Meal Plan card.

I think the first year was the year when I had to perform so that I could apply scholarship for my second year and onward. I remember having to wait for bus for 30 minutes, through rain and shine, to go to the library just to use the computer to finish my assignments.

Alhamdulillah, after so many rejected applications, the third sem, I was offered two scholarships; JPA and PNB (I have to refuse one though, so I accepted JPA's offer). Some of my friends did apply for the scholarships; but even with good results, they didn't make it. So I do understand how that made them feel. they didn't have a chance to make the difference.

But those who didn't work hard enough, playing around with their laptops and whatnots, which they bought on their loan, are the ones who, in my opinion, should not feel so bad about repaying the debts.

True, not most people can achieve first class honour, but having it as an excuse to condemn people who had given you your borrowed convenience is not a pretty sight or a clever thing to do.

If you are so reluctant paying the loan, why not show it by getting good results?

There are two alternatives for PTPTN, which are:

1- Get good results for 1st year, then apply for scholarships the second year. Most of my friends who got 3.50 above were offered JPA scholarship the 2nd year. And ALL of my coursemates who got at least 3.60 (and applied for JPA) were offered the scholarship. 2 of them were offered PNB.

2- Get first class honour so that you can change your loan into a scholarship.
Yeah, instead of screaming, cursing on twitter, why not get yourself a first class honour first? I mean, it is indeed a good alternative to screaming profanities and having to go through all those predicaments of borrowing PTPTN.

People kept telling me that I could do it because I was smarter than them, but I don’t think that they knew how much struggle I put just to validate myself. My first year in university, I didn’t sleep during exam nights, too afraid to lose the chance to perform.

I studied every single day, bringing books with me everywhere I go. I admitted, I look like a stuck up bookworm, but I did that only so that I could have a scholarship, thus getting my ass out of the living hell.  

I didn’t have money to buy new clothes, and I wore the same pairs of shoes and slippers from the first day of studying to the last day of my 1st year. I cut my hair only two times a semester, because the money that I pay for getting one is enough to feed me for a day.

Some of you might say that I’m lucky, but there’s not just luck in play when you are applying for scholarship. Work hard is a better keyword. You just call others lucky because you don’t want to make yourself feel bad for not trying and being lazy.

People who tried but didn’t make it – they are the ones who have the right to feel frustrated. But when you didn’t try that hard, you didn’t push yourself; then you should feel ashamed of even trying to make an organisation who tried to help you in the first place to look bad.

I’m not playing with the rezeki card here, but how many of you perform solat hajat, pray (doa) invariably everyday for scholarship? If you don’t do that, well what can I say. That is also a form of effort.

Heck, I didn’t even ask you to do it every single day of your academic years. Just for a year; just a year – sacrifice things that you think are your convenience. Sleep less, play less, shopping less. Give more time and efforts on studying. Just for a year.

Or in academic terms, just 32 weeks of a year. Once you've got a scholarship on your second year, you finally can do so many things that you've been craving for that darn first year; you’ll have money for shopping better clothes, you’ll have money to purchase better laptop; and you’ll have money to pay for a driving license.

Once you have a scholarship, you’re living a decent life in university.

And most importantly, after you finally have a scholarship in your second year, you can pay back the loan you have made in your first year if the scholarship backdates, which is a great way to say “F**k you PTPTN! I ain’t gonna be your slave!” Isn’t it great?

Consider this; you never work hard to get a first class, you sometimes skip classes even. But when it comes to paying the debts that you borrowed, you become mad?

That is quite an overreaction on your part. Nobody says that PTPTN is a fair and just system, but not making an effort to get out of the bloody system is just your problem in the first place.

91 comments:
Write curses
  1. good one! I only applied for half loan of ptptn while my friends applied for full loan. while they were having fun spending the money, i am saving for my living. at the same time i was struggling hard to get 1st class honour for the sake i dont want to pay back! then by the 3rd year i am confident that i can maintain my cgpa, so applied full loan for the final year. and i manages to get 1st class and manage to get free from paying back my loan. well, i think i deserve it, i make good decision at the beginning and studying hard to get 1st class. while my friends were enjoying their money n time. n now semua nak lepaskan cemtu ja?

    ReplyDelete
  2. oups.. bad english n bad grammar.. please ignore my english :P

    ReplyDelete
  3. satu artikel yang bagus sekali...sayangnya, dalam bahasa inggeris... tak dapat capai ramai orang... budak-budak universiti pun masih ramai 'oh my english' ..

    harap-harap ada terjemahannya dalam bahasa melayu...haha

    apappun, terbaik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah tahu 'oh my English', kena perbaiki diri.
      jgn pulak cakap artikel dlm english, sayang. Mcm perkara yg merugikan.

      Delete
    2. Even article ni di alih bahasa pun belum tentu 'mereka' yg banyak bunyi tu nak baca. Anyway saya setuju dengan cara writer. :) Congrats :)

      Delete
  4. Good one! Very well said! i am one of the 1st class holder who got my loan converted into a scholarship.. End of the day, if you cant get good results, blame yourself and no other because our life is on our hands!

    ReplyDelete
  5. Dude,

    Somehow what you wrote made complete sense, I am going to show it to my children.

    But I do agree one thing, if it is a loan that we took, the sensible thing is to pay it back. There is no other way in that. Unless of course if you achive a 6.0 CGPA and they decide to tear the loan agreement, I am all for that too.

    I have a feeling that you will succeed in life.

    ReplyDelete
  6. With this article, its no doubt dat ure such a brilliant student..... anyway congrats to u! :)

    ReplyDelete
  7. Well..nobody care about it...i do understand this article although being written in english...and i am the one who should shout "OH MY ENGLISH!"..

    since this happen to describe how hard you struggle just to get a better result for your scholarship application, just one word i could say :

    SALUTE !

    keep it up !

    ReplyDelete
  8. kannn....bukan susah sangat pun...aku faham ape yg kau tulis...tapi rasanya lagi seronok komen dalam bahasa melayu....janji Allah tu pasti...kau usaha kau mesti dapat..tahniah...!!

    ReplyDelete
  9. jgn nak belagak la bro... ko ingat otak semua sama ke??? senang2 dapat pointer tinggi, suk ko hafaz 1 quran macam budak tahfiz belum tentu ko boleh. org marah sebab interest, faham tak!!duit perbendaharaan negara diguna tuk buat keuntungan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku nasihatkan ko untuk baca dan fahamkan keseluruhan isi kandungan karangan ni. Aku yakin, penggunaan kamus juga boleh membantu ko utk mendapat tahap pemahaman yang lebih baik. Sekian.

      Delete
    2. Ini mesti tak habis baca artikel lagi, terus marah-marah nak komen. Rasanya dia ni memang bukan yang dapat first class honour agaknya.

      Delete
    3. ni mesti budak repeat every sem ni..tengok cara tulis pun dah tahu -__-''

      Delete
    4. kdng2 rezeki tu masing2 juga..ak dak chem eng final yr tiap exam ak amalkan study group..tido pun dlm 2jam shari kami sekmpulan study..tp lps exam ada yg skor dekan dn hmpir gak..rezeki memasing padahal usaha pd nmpk zahirnya sama..btw ak under jpa tp ak kesian ngan geng2 ptptn ni beb..serius ckp hidup ak kt u bkn bermewah2 sgt melantak megi 2 biasa la sme jr cm bdk ptptn..ak brpendapat dyorg patut dpt keadilan

      Delete
    5. Congrats guys! We've found an idiot here. If you have time to bitch and rant at an article that you don't agree with, I highly doubt you don't have time to study.

      Get your head out of your ass and start thinking with your brain! Bukan dengan kepala lutut.

      Delete
    6. This comment has been removed by the author.

      Delete
    7. Adik ASD,

      Inflation itself is already more than the interest charged. That means the money YOU borrowed has got less value by the time you finish paying it back. By the time your own children need it, it will only cover maybe their tuition fees without being able to buy any books with the same loan.

      This is what I have been telling people all along. The loan converts to a scholarship if you score. If you want free education, it is already available. But like all things in life, you have to work a bit harder to achieve it.

      Congratulations to the Author and all those that have worked your asses off. You guys and girls deserve it....

      Delete
  10. lebih kurang sama macam awak juga, tapi saya pulun masa form 5, struggle gila-gila study..alhamdulilah dapat result yg agak OK...masa 1st year lg dpt scholar JPA...dapat je duit dari JPA, terus settlekan hutang dgn PTPTN..tapi xde la cakap "get lost you bloodsucker!!"..sekarang dapat lagi scholar JPA utk sambung master pulak...alhamdulilah...

    ReplyDelete
  11. Really can't say that you are wrong. but how about university & courses that's only 3-5 over 100 in the course to get CGPA of 3.5? Govt should consider this too.

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. Well written. I wish someone had told me about this thing before I start my 1st year.

    "PTPTN kan ada..."

    That's a very bad commercial..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Same here. I wish I knew and was more exposed to other options. I was sadly ignorant back then. -.-

      Delete
  14. Setuju, masa sekolah aku memang ulat buku, Studied every single day. Sekolah menengah dah start dapat biasiswa kerajaan negeri, kemudian masuk mrsm dapat pulak biasiswa mara, tapi bila masuk universiti dek kerana leka, belajar time final exam je, hasilnya pointer pun bawah 3.0.

    sekarang menyesal tak sudah, nasi dah menjadi bubur. Nasihat untuk adik-adik kat universiti, belajar lah rajin2. dapatkan kelas pertama. Sistem kat Malaysia mmg macam ni, nak taknak kau ikut jelah.

    ReplyDelete
  15. I'm not one of the PTPTN debtors neither am I a scholarship sponsored student. It's kinda different because I was paid to study.

    I have the same opinion as yours but just because I was paid to study, others can never accept my opinion. Thing is, there's always a price to pay for everything that has been given to you. Be it by money, energy, time, or freedom.

    Thank you for the article.

    ReplyDelete
  16. Bismillah. Setuju sangat2 dengan usaha yang anda lakukan. Rezki dari Allah.

    Cuma saya nak membuka minda bagi pihak yang tidak faham mengapa segelintir manusia yang menentang PTPTN.Mereka menentang PTPTN diseabkan berkenaan sistem PTPTN itu sendiri. Tidak ada istilah untuk tidak bayar hutang. Sistem itu sendiri yang menekan pelajar. Islam tidak pernah mengajar untuk menindas. Bayangkan anda meminjam sebanyak 10k, tetapi dikehendaki membayar kembali sebanyak 16k+++. Mungkin nampak sikit. Tetapi sistem inilah yang betul2 lari dari konsep Islam itu sendiri dari segi hal hutang piutang. Mungkin ada yang sinis, kalau dah tahu sistem PTPTN begitu, kenapa pinjam ? ..hmm. First of all, bukan semua kaya dan bukan semua bijak untuk dapat first class. Dan mungkin ada yang sinis lagi, kalau dah tahu tak berapa bijak, belajar lah pandai2. Anda dikurniakan rezki dalam hal itu jika termasuk dalam golongan tersebut. Kenape ? Sebabnya Allah ciptakan manusia itu dalam keadaan variasi. Tidak semua sama kepandaiannya. Bukti ? Ada. Lihat di sekeliling. Mengapa ada yang berketrampilan cantik/kacak walaupun tanpa make up sekalipun. Mengapa ada yang kurang baik ketrampilannya walaupun penuh make up di muka. Ada yang gemuk dan kurus dan satu lagi ideal (tengah2). Itu yang berlaku pada golongan ideal (tengah2) dalam bab kebijaksanaan. Mereka mungkin mendapat pointer 3 ke atas tetapi tidak sampai untuk mencapai 3.5. Penjelasan ini tidak bermaksud mahu 'kondem' sesiapa. Cuma mahu jelaskan pada sesiapa yang terasa 'bijak' ! Seolah-olah manusia ini hidupnya sama. Berbalik pada isu sistem PTPTN itu sendiri, perkara itu akan selesai apabila ia berbalik pada yang fitrah. Iaitu sistem Islam itu sendiri. Wallahu a'lam. Maaf jika terkasar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anda berhak melampirkan pandangan anda. Namun, saya tak setuju dengan perbandingan anda. Terlalu jauh menyimpang. Perbezaan fizikal dan mental adalah berbeza. Cantik, kacak, gemuk dan kurus, itu subjektif.

      Yang penting usaha. PTPTN hanya memberi pilihan kepada siapa yang tidak berpeluang sambung belajar. Pinjaman lain ada. Berusaha untuk keluar dari sistem PTPTN lebih elok berbanding bising.

      Dan PTPTN memberi peluang untuk sesiapa yang pinjam menukarkannya ke bentuk biasiswa.

      Dan saya sendiri lihat di universiti, usaha yang mereka (si peminjam) lakukan tidak setanding dengan orang lain. Dan kalau nak jadi rasis di sini, perbandingan antara Cina dan Melayu.

      Dan jika sudah berusaha, namun tidak mencapai jua, ada rezeki lain yang Allah ingin berikan kepada kita.

      Dan suka cita saya katakan, isi si empunya blog ini hanyalah untuk mengatakan, usaha dahulu barulah bising. Daripada pemerhatian dia, ramai pelajar Melayu tidak berusaha sebagaimana pelajar Cina yang meminjam PTPTN.

      There's an old saying goes, "dogs that bark don't bite" ....

      Delete
    2. Tapi kita tetap lari kalau dengar anjing2 menyalak2 kat kita, takut2 dia gigit. ahahaha

      Delete
    3. saya nak bagi penambahan... untuk batch saya PTPTN tawarkan sistem ujrah... hasil kiraan saya dari 15K yang saya punjam perlu bayar lebih kurang 16k selama 10 tahun... ini berbeza kalau saya pinjam kat bank... bagi saya PTPTN banyak bantu untuk org2 yg mcm saya tiada sumber kewangan untuk sambung pengajian... masa zaman abg dan kakak saya walaupun dapat result yg agak bagus (x begitu cemerlang tuk dapat biasiswa) mereka xder peluang tuk sambung belajo... jadi bile dah keje dan sistem PTPTN ada baru mereka dapat peluang tu... mungkin apa yang patut difikirkan atau cari jalan penyelesaian sistem riba/faedah (kos pentadbiran) yang terlalu membebankan...

      Delete
    4. Mungkin sistem PTPTN tu x ikut cara Islam, tp mcm mn pula dgn sistem kita sndr. Cukup Islam kah? Islam x menggalakkan kita berhutang. So, sebaik-baiknya kita berusaha untuk tidak berhutang dr awal lg. Kalau kita terpaksa berhutang sekalipun, sepatutnya kita cuba melangsaikannya dlm ms terdekat utk mengelakkan diri dr terikat ngan hutang. Tp dari apa yg sy lihat di sekeliling saya, ramai yg guna duit hutang tu utk bl telefon yg canggih, perfume yg mahal, bj yg mahal, kasut dsb. Sy xnmpk itu smua sebagai 1 keperluan. Smua tu hanyalah mengikut nafsu semata2. Maka perlu ke berhutang at the 1st place? N kalaupn terpaksa berhutang, bl dh keje septtnya byr hutang tu dl, br guna utk bnda2 yg bkn keperluan. Ni x, bl ketela, bl brg2 branded, smua yg mengikut hawa nafsu, bkn keperluan. Sy x kata saudara mcm tu, tp kebanyakannya mcm tu. Maka, benar2 Islam ke cara kita? Kalau kita lebih memntingkan hawa nafsu dr melangsaikan hutang-sesuatu yg dituntut oleh agama kita sndr.

      Sy ada seorg kwn yg terpaksa meminjam PTPTN. Tp bl dia dh bekerja, dia byr RM1000 setiap bln, x beli kereta dl sehinggalah dia habis byr hutang PTPTN tu. So, dia dh perlu byr kos pentadbiran byk2. Xsemestinya byr 1000 la, tp sebyk mungkin yg kita mampu, n mementingkan byr hutang dl dr hal2 yg bkn keperluan

      Delete
    5. Jawapa utk soalan: Kalau sudah tahu PTPTN membebankan, kenapa pinjam?
      Sebenarnya ramai yang terlupa satu lagi alternatif kalau tidak mampu belajar namun tidak mahu mengambil hutang yang membebankan baik dari PTPTN mahupun dari bank, iaitu bekerja dahulu selama setahun dua untuk kumpul duit buat bayar yuran. Sijil SPM tu boleh tahan untuk dua tahun, dan mungkin ini sebabnya. Tidak semestinya lepas dapat keputusan SPM wajib terus masuk Uni. Kalau mula bekerja lepas tamat SPM dgn gaji minima RM800 pun, dalam masa 18 bulan boleh kumpul lebih kurang RM14k, lebih dari cukup utk ambil kursus diploma di IPTA kan? Andai kata tidak cukup, masih boleh bekerja semasa cuti semester atau tangguh semester jika perlu. Percayalah orang yg bakal mengambil anda bekerja tidak kisah tentang umur anda jika keputusan bagus. Malah, dia mungkin lebih kagum jika dia tahu sebab anda lambat grad kerana berusaha mengumpul duit sendiri. Lepas tu pulak, selepas beberapa tahun bekerja, anda akan lihat betapa umur itu tidak penting langsung dalam dunia pekerjaan asalkan anda pekerja yang rajin dan bagus, banyak idea bernas dan banyak membantu syarikat mencapai target2 tersendiri.

      Delete
  17. If you think this is hard to understand, I think my blog would be unbearable or unreadable by many. C'mon, at least what he said is true. Don't assume that what he said is that everyone is the same. The EFFORT what separates the intelligent people and the lazy people, and stop whining. To say that you're not good enough is really just giving up. If you say that, might as well not study in the first place and do something else. Peace.

    ReplyDelete
  18. Sistem PTPTN mmg agak menyimpang dari sistem dalam Islam itu sendiri. So goes the same as the other system in common banking in our nation (except perbankan Islam). That's their business. I can't say anything about the concept because I'm not in that area to comment, so are you. If you want to change something, change yourself, first of all. Keep your blame and study byk2 dan bkn utk score exam saja, tp utk hidup. Mmg semua org tak sama tahap kepandaiannya, jadi takkan kita nak sama tahap usaha, hardwork, or anything with the brain(org pandai)? Dont you comment all this crap before you did all the hardwork as you dont deserve it.
    p/s: syok tgk org BERBELANJA sakan guna duit ptptn, but i wonder about how their faces when they want to pay back for it. Sorry if you're offended.

    ReplyDelete
  19. maaf kecoh sana,kecoh sini.saya time diploma dulu dah berusaha utk cgpa 3.5 dan keatas tp Allah tak izinkan saya untuk capai ketahap itu. saya sudah berusaha tapi x capai.saya admit kadang2 lalai juga tapi tak semua yang kita nak akan tercapai. Allah jua yang menentukan. bukan nak merungut tak tentu pasal.tapi berdasarkan fakta. waktu diploma dulu saya hanya berharap kepada bantuan ptptn sebab keluarga tak mampu nak sara/tampung kos pembelanjaan ketika saya belajar. saya ada bersetuju dengan pendapat saudara muhammadsyahiran ramli yang mengatakan ptptn x ikut saluran yang betul dalam isu hutang piutang dimaksudkan dalam Islam.contoh ujrah 1% yang dikenakan bg setiap bulan yang lama kelamaan akan bertambah apabila peminjam lewat membayarnya.sebenarnya Islam sebenar hanya menyatakan bayaran hendaklah dibuat berdasarkan nilai yang dipinjam sebelum itu.dan isu terbaru berkenaan CCRIS pula timbul yang menambahkan beban si peminjam pada waktu ini dikemudian hari. dengan keadaan sara hidup yang bertambah tinggi hari demi hari ini sudah jelas memberi tekanan kepad peminjam. maaf jika terkasar bahasa. cuma luahan pendapat. renung-renungkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  20. Untuk pengetahuan Ahmad Faiz, loan tukar kepada biasiswa untuk diploma tidak disediakan oleh PTPTN. Yang ada, hanya untuk ijazah sahaja. Dan saya setuju dengan pendapat awak mengenai isu CCRIS itu.

    Walaupun saya merupakan 1st class graduate dan dapat tukar pinjaman saya kepada biasiswa, saya tumpang simpati pada rakan-rakan yang lain. Dengan keadaan sekarang yang banyak saingan, dan kos sara hidup yang tinggi..saya rasa prinsip hidup sekarang hanyalah 'kerja untuk bayar hutang'. Saya setuju jika interest dan kos perkhidmatan ptptn itu sendiri dikurangkan. Bayangkan jika kita pinjam hanya 10k, tapi selepas kita dapat our first statement lepas grad je dalam 15k.
    Hutang kita makin lama makin naik setiap tahun. Keadaan ini sama seperti kita memakai credit card. bezanya interest credit card lebih relevan berbanding interest dari PTPTN yang mengenakan interest yang sangat tinggi. Anda boleh lihat statement PTPTN rakan yang meminjam.

    Betul cakap penulis, kalau kita takde effort nak dapat 1st class/scholarship..kenapa kita perlu marah untuk bayar balik. Tapi saya punya kawan yang sentiasa berusaha untuk mendapat 1st class..tapi rezeki tak menyebelahi dia. Kadang-kadang kita perlu berada dalam situasi seseorang itu untuk menilai apa yang dia rasa. Tak semua akan dapat apa yang dieorang impikan. Rezeki setiap manusia berbeza. Saya bersetuju dengan Muhammad Syahiran. Memang PTPTN memberi pilihan tapi kalau itu sahaja pilihan yang ada untuk mereka, macam mana? Semua orang punya hidup/kebijaksanaan/rezeki yang berbeza. Ada yang dah berusaha 120%, tapi masih tak dapat apa yang diinginkan, dan ada yang berusaha hanya 50%..tapi dengan senang boleh dpt good result.

    Hidup ni sangat subjektif. Kita tak boleh blame seseorang itu melainkan kita berada di tempat mereka. Mesti ada sebab kenapa mereka tidak puas hati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. totally agree..
      bkn xbyr..hutang mmg kna bayar...
      but how bile lepas grad pun ssh nak dpt kerja..
      my sister she get 1st class degree but still xdpt kerja lagi..tp xpe la sbb dia dpt convert ptptn to scholar..
      klu dpt kerja pon, cukup2 tok mkn je,,dpt la byr sket2 tok ptptn..
      but day by day interest pon naik,,,rse tiap2 bln mmg byr interest jela camtu,,

      Delete
    2. aggreed..lg2 engineering n medical..mampuih keras la nak dapat first class.only a few yg dapat. based on my experience la.

      Delete
  21. Terima kasih! Aku memang respek sama kau la. Apa yang penting adalah usaha semasa belajar.

    Tapi isu PTPTN sekarang bukan nak bayar atau tak, tetapi isu riba yang diamalkan. Penyelesaian lain patut dibuat dan bukannya mengamuk di twitter yang 'dia' nak kahwin sudah tak boleh pinjaman (based on true story).

    Apapun, hutang tetap hutang. Dan aku akan bayar kerana aku mahukan keberkatan dalam kehidupan ini.

    ReplyDelete
  22. salam ukhuwah dan salam jumaat dari bunda...

    ReplyDelete
  23. indeed.. like this so much. =)

    ReplyDelete
  24. good one,,, actually there are alternatives..
    put up some effort, get good result, get scholarship, etc...


    ni belajar malas, sibuk merempit, dah kuar memilih keje lak tuh, nak terus gaji besar.. dah keje, beli kete, hp mahal,,, pastu melalak bila org suh bayar hutang..

    ReplyDelete
  25. Boringnya isu PTPTN neh,
    PTPTN neh la yang mengajar manusia dinilai kepandaian dari sudut CGPA 3.5 ke atas. Kalo bawah dari tu, dan pinjaman tak leh ditukar ke biasiswa anda adalah BODOH.

    Nasib baik aku pinjaman MARA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenyataan Bact boleh dianggap seperti orang yang angkuh dan memandang rendah kepada salah satu cabang sistem yang memberi ganjaran kepada orang yang berusaha untuk mendapat pointer tinggi.


      apakah sama orang yang mendapat pointer 2.0 dengan orang yang cemerlang? bagi aku pointer tinggi adalah bukti gabungan kerajinan, kepandaian, kebijaksanaan serta pengorbanan. bukanlah kepandaian semata2.

      Sekiranya dapat menjadi lulusan universiti yang sentiasa mendapat pointer tinggi setiap semester, itu saja sudah mendapat tiket kesenangan untuk memasuki syarikat2 yang terkemuka sama ada dalam negara atau luar negara.

      haruskah kerajaan beri layanan yang sama terhadap orang yang kurang berusaha dengan orang yang bertungkus lumus berusaha meraih pencapaian pendidikan yang hebat?

      ingat ya Bact, kata kunci disini adalah USAHA.


      kalau pun mahu membantah PTPTN, bukanlah pada manfaat
      sistem ganjarannya atau kemudahan memberi pinjaman.

      Ingat dana PTPTN adalah duit rakyat, dana MARA adalah duit rakyat juga. Maka hendaklah kamu amanah dalam mengunakan dana yang diberikan.



      p.s : apakah sama orang yang tak beriman dengan orang yang beriman?

      Delete
    2. Bact is the 2nd best trollers here. LoL.

      Delete
  26. God bless ya mate!..An exemplary story indeed.

    ReplyDelete
  27. Maaf mencelah.saya juga merupakan peminjam PTPTN tapi sehingga kini,hanya bulan pertama yang saya berjaya langsaikan.Antara sebab utama ialah kerana saya tidak berjaya mendapat pekerjaan dengan gaji yang cukup untuk sara hidup (kerja di cyber cafe,klinik gigi etc).Walau bagaimanapun, saya berikrar akan menjelaskan semua pinjaman PTPTN saya.

    Jika dulu, masa belajar. Saya teringin sangat nak beli pelbagai benda mengikut kemahuan saya, makan angin dan sebagainya menggunakan wang pinjaman tersebut.Tetapi dek rasa kasih dan kasihan kepada keluarga, lebih separuh saya korbankan duit tersebut untuk bayaran yuran adik-adik,bagi kepada keluarga dan untuk kelancaran pendidikan kakak dan adik2 saya.Walaupun sepatutnya dengan duit tersebut,saya perlu beli buku atau komputer, tapi saya amibil pendekatan fotokopi buku dan guna komputer di library untuk jimatkan wang,termasuklah makan 1 kali sehari atau istilah saya sendiri 'BRUNCHNER'.

    Apa pun, saya tak kesal dan akan berusaha membayar PTPTN kerana akhirnya saya telah mendapat kerja sesuai dengan pendidikan saya walaupun gaji tak seberapa.

    Doakan saya LANGSAIKAN HUTANG PTPTN SAYA..Amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amiin, niat, usaha yg baik InsyaAllah dipermudahkan :)

      Delete
    2. Insyaallah, orang yang ikhlas beribadat pasti akan dimurahkan rezeki yang dicarinya.

      Delete
  28. well said wise word wise person

    ReplyDelete
  29. Salam.

    Perihal Usaha, kuat atau lemas, rajin atau tak mampu jadi rajin,
    kemudian anda berjaya/gagal.

    ingatlah...

    ‘“Lahaula Wala Quwata Illa Billah Hil Aliyil ‘Azim.”

    “Tiada Kekuatan dan Daya Melainkan dari Allah yang Maha Tinggi lagi Maha Mulia.”

    janganlah bangga dengan diri sendiri kerana kita tiada apa-apa.

    yang lepas jadikan pengajaran bersama, bukannya keangkuhan.
    yang berhutang kita berdoalah, berhajat padaNYa, berusaha selesaikan sebelum kita dihisab kemudian hari.

    Yakinlah, semuanya datang dari-Nya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju. Kita juga perlu bersyukur Tuhan berikan kita tulang 4 kerat untuk berusaha. Jika tak dapat, ada la benda lain Tuhan nak berikan.

      Usaha, doa dan tawakal, sering kita dengar dan ucapkan, tetapi betulkah kita beramal dengan apa yang kita ucapkan?

      Yakinlah, Allah lah yang memberi rezeki kepada hamba-Nya.

      Delete
  30. I feel like hugging u, I know how hard it feels for u to go thru study years in uni living modestly but study hard to ensure we got scholarship & maintain the pointers. Trust me, our struggles will pay in the end. To adik2 kt uni,tempat utk bljar, cri ilmu dn skills hidup berdikari. Bertabahlah, jgn hampakan ibu bapa dan jgn sia2kan masa korang.jaga pointers dan beraktif dgn aktiviti collect sijil2 aktiviti koku. Insyallah cerah masa depan.

    ReplyDelete
  31. Salam.
    Satu artikel yang sangat menarik dan ada kebenaranya dan pengajarannya. Betul tu ramai yang saya tengok joli dan enjoy jer guna duit loan.

    ingat lagi saya masa kat medic fakulti dulu, kawan2 yang dapat loan siap beli playstation dan tv besar lagi, hari2 main game. Dan tak de usaha pun untuk dapat result yang bagus untuk minta pelepasan walaupun tahu jika dapat result bagus boleh convert jadi biasiswa.

    masa dok enjoy guna duit loan tu langsung tak terpikir mcmana nak bayar nanti.

    salah seorang rakan saya ni dari keluarga susah dia terima loan untuk satu tahun dia guna duit tu untuk tampung dia dua tahun.

    bila dah keje ramai dari kawan saya ni tak bayar balik pun loan. bukan setakat tak bayar tapi cuba bayar pun tak pernah. Gaji dah 3ribu sebulan tapi nak bayar 100 sebulan pun tak nak...tiada usaha langsung..

    saya pernah dapat pinjaman mara untuk duit saku setiap bulan masa matrikulasi, tak banyak tapi boleh la, duit tu saya jimat cermat supaya setiap bulan ada baki yang saya boleh simpan, bila tamat matrik saya dapat guna balik duit tu untuk bayar balik 1/4 dari pinjaman, last2 mara bagi surat ckp tahniah baki yang ada dikira sebagai biasiswa. lega saya masa tu.

    jadi mcm mana tu.. salah siapa..sebenarnya...

    cuba lihat dari sudut positif.. kemudahan diberi tapi kita sebagai pelajar yang terpelajar patutnya mesti pikirkan cara yang bijak untuk menggunakan kemudahan yang diberi.

    sekian luahan saya...tidak bermaksud nak tuduh sesiapa.. ini pengalaman saya.

    ReplyDelete
  32. my point is education is free..not for business..nuff said..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Your point is not solid at all. Education and business ain't related with the topic.

      Bark at all you can, but your bark ain't biting anyone here. LoL.

      Nuff said with weirdo who thinks all in life is free.

      Delete
    2. My point is higher education is already free. You have to work hard to get it. Enuf said.

      P.S. PTPTN is so far the only loan-giver that I know of that don't really want their borrowers pay back their loan. The only condition is for the borrowers to work hard in their studies and achieve excellent results. If you do that, they tell you the money's yours....

      Delete
  33. haih..sane sining bising isu ptptn. yeah. im da one of it. diploma n degree aku hasil bantuan ptptn. for me, ptptn byk bantu aku. ye lah. org yg x berapa nak cerdikkan. ptptn la jawabnye. aku engineerng studnt. so, kos pinjaman mmg melambung! diploma rm15k + degree rm28k. total rm43k. dip aku, buat ujrah. total bayar x sampai rm17k. degree aku in process ujrah. alhamdulillah. tp kenapa ye byk yg bising? sampai perbandingan melampau.. pinjam 10k.. byr15k??? =_=' wut the hell is this? aku x kate aku sokong ptptn. tp, tu jaln yg aku pilih. ade je tabung yayasan negeri. tp, aku MALAS nak turun naik office yayasan negeri. so menjawab lah sendiri. byk benda lagik ptptn boleh improve. guys, ptptn x suruh pon korang byr sampai beribu sebulan. as long as korang konsisten bayar, kurang2 rm50 sebulan enuf la weh. dorang x kan kejar kau nyer. duet topup/tenet/gadget korang tu lagik super duper mahai. tau dak??

    ReplyDelete
  34. minta maaf mencelah yea, mungkin bagi IPTA student banyak financial source, lagipun yuran agak murah,
    tapi bagi seperti saya, yang tidak berapa bijak, PTPTN sumber penting untuk kami merasa pengalaman belajar di universiti.
    dan saya adalah peminjam, dan dalam proses pembayaran.
    dengan erti kata lain, pandai pinjam pandai bayar.
    tak perlu mansuh, kesian kepada pelajar yang macam kami, yang tak berapa bijak tapi still mahu menuntut ilmu, :)

    ReplyDelete
  35. aku budak mechy. aku amik ptptn. aku bukan first class degree. cuma mampu 2nd class upper. aku kat sini bukannya nak menentang ptptn tu. ini pengalaman aku.

    kalau ada yg kata budak2 sekrg guna ptptn untuk beli handphone la, datingla. yg tu aku tak tau.

    tapi aku, aku dapat satu sem rm3500. yuran rm500. ada lagi rm3k.rumah sewa untuk satu sem rm1000. ada lagi rm2k. rm2k ni bukan untuk sara hidup aku sorg. tp untuk satu family. sebab family aku bukan org senang. rm2k untuk satu sem.

    janganla pandai kata kami peminjam ptptn ni x bersyukur. setiap org jalan hidup lain2. pada umur 19 tahun, apa pilihan yang aku ada selain untuk sign dan setuju dengan syarat2 ptptn yg satu pon x memihak pada peminjam.

    kalau tanya knp aku x usaha untuk dapat first class.
    itu urusan Allah. Dia tahu sejauhmana rezeki dia nak bagi kat aku. sejauhmana usaha aku.
    korang janganla nak persoalkan.kerja Tuhan.
    sedangkan kita pon ada pilihan syurga dan neraka. bukan?

    fresh grad busuk2 dapat gaji rm2k.
    tolak epf n socso, tinggal la rm1.7k
    bagi mak, bagi ayah rm 400 sebulan.
    tinggal la rm1.3k
    aku perempuan. kerja x tentu masa balik malam.
    sesungguhnya motor adalah sgt bahaya. travel time untuk aku ke tempat kerja dalam 1 jam.
    beli kereta. monthly rm460.
    tinggallah rm840. itupon kereta paling murah yg proton offer.
    rm 840 tolak duit minyak rm 300 sebulan, tinggalh rm500.
    duduk rumah parents, takkan nak dok free. bayar letrik dan air, rm100. tinggallah rm 400 sebulan.
    rm400 ni untuk aku survive makan kat ofis, beli brg keperluan rumah.
    korang rasa berapa aku perlu bayar untuk ptptn? let say aku tarik rm50 sebulan. ko fahanm x perasaan aku yg bayar setiap bulan rm 50, bukan hutang makin susut, makin naik. sampai mati ke aku kena bawa hutang yang makin naik ni??

    inilah reality. jangan tengok org tu semua sama. kita dilahirkan berbeza, jalan hidup berbeza. aku tak merungut kat Allah. tapi aku sentiasa bersyukur. sebab dalam banyak2 hamba-Nya dia pilih aku untuk jalan hidup macam ni, sebab dia yakin aku kuat untuk fight for life dengan org2 macam kau yang asyikla mengata kami ni tak tau bersyukur, tak mau bayar hutang. kami ni lagi kuat dr mulut2 yang mengata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seronok baca kisah pengalaman orang guna PTPTN. Ada yang memandang positif dan ada pula yang merungut tak cukup duit.

      Dan memang PTPTN telah membuka banyak rezeki kepada yang betul-betul tahu bersyukur. =)

      Delete
    2. Sampai mati gaji hang RM2000 ja ka?

      Delete
    3. Faizzudin Serimasran: Bila dia dah naik gaji nanti, mungkin time tu dah kahwin, ada anak. Duit extra dari gaji baru tu dah kena buat belanja anak pulak. Nanti in future naik gaji lagi, time tu anak dah masuk taska/tadika, pakai duit lagi. Ini bukan nak kata peminjam PTPTN wajar kata ia membebankan, cuma mahu mengingatkan keadaan hidup manusia ini bukan semudah "aik gaji nanti bayarlah balik hutang tu".

      Kepada Cik FAI: Saya faham perasaan anda, lebih kurang lah realiti saya juga. So sama2 lah kita berusaha utk tingkatkan pendapatan demi melangsaikan hutang. Kalau mampu, buat kerja kedua seperti jual online, etc, atau terus mencuba cari kerja di syarikat yg menawarkan gaji yg lebih besar bagi jawatan yg sama, walaupun beza RM100 je. Good luck! :)

      Delete
  36. but some course such engineering and medicine sometimes only means award less than 10% of the students to obtain first class. Although I'm overseas graduate with JPA scholars, but I know how the feeling "there is a quota for higher ranking uni to award their students as first class, unless the course is rather too easy or no quality"

    ReplyDelete
  37. well said

    also in this era of job crisis and global recession, having a degree only is just not enough truthfully said. U really need to have a degree with good CGPA plus additional skills (software, communication etc) if u want to land a good job. Because being a fresh graduate with no prior work experience, having those traits would definitely help the employer to distinguish you from other candidates. I believe u can relate that with your article. :)

    ReplyDelete

  38. 1. for those yg pernah buat pinjaman kat bank, tetap takkan byr jumlah pinjaman yg sedia ada..eg pinjam 10k..tp total kna byr nearly to 15k..so tak da bezanya pun..dgn pinjaman ptptn ni...same right..

    2. jgn jdkan alasan gaji tak cukup punca tak byr ptptn sbbnya gaji mmg takkan pnah cukup pun.tp cara kita berbelanja tu penting..waktu lunch hari2 makan kat luar?makan malam pun kat luar?makan mlm,apa kata masak..lg jimat..tak perlu mewah sbb setakat nasi,telur & kicap pun boleh nk survive...waktu lunch kat ofis?apa kata makan biskut & air yg dibuat kat pantry..

    3. ptptn isu ni sbnrnya bkn utk fresh grads yg baru grad past few years..tp utk graduan yg dh lama bergraduat & sepatutnya mereka dh mampu bayar the minimum..cuba bygkan..sekarang umur dh almost 40 & suppose dh mampu utk bayar..tp sehingga ke harini masih lg tak bayar langsung minimum payment...

    4. free education?sbg contoh, skolah kerajaan tak pyh byr pun & if byr wif the small amount..berapa ramai yg ponteng skolah?berapa ramai yg dpt A1 utk SPM bg skolah harian?same goes to uni, bg free education..satu dewan kuliah boleh memuatkan 200 org tp yg dtgnya hanya 10 orang?

    5. ptptn menyusahkan?mintaklah dari yayasan negeri atau corporate body?but did u get good result for your spm/stpm utk melayakkan anda menerima yayasan negeri/corporate body?ptptn doesn't care if spm semua 10G9..yg mereka tahu, anda dpt masuk uni & belajar menjd org yg berguna..

    ReplyDelete
  39. Aku ada sorang kawan. Businessman. Ada 2 restoran ngan business catering. Sebiji keta kelisa, isuzu dmax, peagot, merc e class baru. Baru2 ni bayar downpayment untuk rumah kedai nilai RM2 Juta. Tapi tak nak bayar ptptn, dia kata membebankan. Aku taktau la berapa juta dia hutang ngan ptptn. Dia ambil degree IPTA jer. Nak tanya manusia jenis apa kah member ku ini?

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak org kaya. boleh amek risiko berniaga, ade pengaruh. parent jadi ulang belakang. if samting happen, duit parent bole cover. I've seen this quite a lot. do you think an average fresh grad from an average family can have the amount of money to start business without even first have to work? . nak bisnes kene ade contact, pendedahan, pengaruh, and jaminan. kalau dah parent pon x berapa berduit, takkan la berani letak risk meniaga besar2, buatnye rugi, mmg bankrupt la. welcome to real world.

      Delete
  40. here's a solution. germany offers free education and foreigners are always welcomed to study there. u can work part time while study, working part time can get around 500-700 euro and can live quite a decent life. x payah pk pasal kete minyak tol, sume tu bole dikatakan unnecessary di sana. fresh grad bachelor earned 2789 euro (government standard, private sector definitely more). just a suggestion for those who'r ready for some risk taking.

    ReplyDelete
  41. Bagus author, bagus semua ... meh kita fikir meh bagaimana nak hidup dengan dunia yang penuh masalah nie. Belajar dari setiap perkongsian yang lain-lain.
    To author... all the best yah! u grew a lot.

    ReplyDelete
  42. The main point is : bila berhutang wajiblah kita membayarnya. Jika dah tahu sistem PTPTN bersangkut dengan riba, maka lebih cepatlah kita mesti melangsaikannya.

    Saya tidak rasa salah PTPTN hendak masukkan rekod di CCRIS kerana sampai bila peminjam yang belum membayar hendak menunggu saat mereka mampu? Makin lama ditunggu makin banyak yang perlu dibayar dan makin lama tempoh pembayarannya.
    Utamakan membayar hutang terlbih dahulu sebelum menambah hutang lagi untuk benda2 lain.
    Wallahu'alam..

    ReplyDelete
  43. Thank you for the great advice. I'm going for first year in my hometown university in a few days. I've always admire people who work hard at what they want,love or need to do. Your story inspire me not just to work hard but to greatful on what we do have not focus on what we don't have.

    again thank you for sharing your story.

    ReplyDelete
  44. situasi saya sama mcm awak. sy juga mula dpt jpa pada tahun kedua. very well said dude!

    ReplyDelete
  45. Alhamdulillah....I really like reading your blog post and how you put the solutions on how you transfer a loan to a scholarship. And what interests me more is the comments above...really eye-opening and thoughtful too...no wonder Fyn Jamal shared this blog post :)

    ReplyDelete
  46. segala yang aku simpan dalam hati sume dah tertulis kat entry ni..very well said dude..thumbs up :)

    ReplyDelete
  47. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  48. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  49. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  50. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  51. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete

Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter