15 May 2012

Nak Kurus?

Adoilah. Semua orang cakap pasal nak kurus and stuffs. Like being lean and thin is the only way to make you happy. It’s a thing yang boleh trending tiap-tiap hari, sebab semua orang cakap nak badan kurus.
Okay, I have to admit I do at certain times thinking of having a *wink2* smaller body cut. Like bersenam and hit the gym and jogging every other day so that I would have a greater body, macam badan bodybuilder orang yang fit. Bukanlah nak athletic sangat, at least nampak kurus sikit le.
But I don’t know, I’m not bluffing, tapi many of my friends tak bagi kurus. (sebab deorang takut saya nampak tough kot lepas kurus =.=) Guess what deorang cakap?

“Eh, ko tak payah kuruslah. Ko tak sesuai la kurus”

“Comelnya ko! Asal bila ko makin tembam ko makin comel?”

Ok, I don’t know if you guys have this sort of friends, but at least I know I do. tak taulah nak cakap ni demotivating ataupun motivating, tak taulah itu bermakna deorang lagi suka tengok saya gemok berisi ataupun kurus. Kita pun tak tau la deorang ni menipu ataupun seriously memberi nasihat. *harap-harap serius!* Disebabkan deorang ni, saya pun jadi malas-malas nak kurus.

Dan disebabkan ada kawan-kawan macam ni jugak, saya susah nak terasa kalau ada orang ejek saya gemuk. Macam rasa nak cakap balik ‘bitch, stop mocking me. I’m fat and I’m fabulous’. Hewhew!

Like tak semua orang yang gemuk have the confidence to face the fact that they are fat. Disebabkan saya tak terasa bila ada orang kata saya gemuk, saya kuat mengata kawan-kawan yang badan naik.
“Weh, gemuknya ko weh! Ko makan apa ni?”

“Ala, aku gemok dan comel. Kau tu gemok je!”

And you know what, deorang tak gemuk pun! Just badan naik sikit je, tapi cakap gemuk dah terasa. Terasa gila-gila sampai muka jadi merah. And deorang adalah lelaki. Yes, get your facts straight, orang laki pun tak suka dipanggil gemuk, especially dipanggil buncit@boroi atau yang sewaktu dengannya. Kalau cakap perempuan gemuk lagilah terasa. Mesti tak bercakap punya kalau terlepas cakap perkataan ‘G’ depan deorang.

Ada orang dekat mulut je cakap nak kurus nak kurus, tapi perbuatannya tak mencerminkan diri nak kurus. Makan serupa beruang, petang-petang tidur. Lepas tu bila berat badan naik tiba-tiba sedih. Aigo~. Macam mana? Ada pulak orang yang kurus nak gemuk, sebab badan kecik macam kanak-kanak Afrika tak cukup zat. Tapi best wo jadi deorang. Makan banyak-banyak tak naik-naik badan. Tak bersenam pun kurus je. Deorang pulak risau sebab badan tak mboh naik.

Actually I think instead of emphasizing on being thin, people should start focusing on their health first. Memang kurus nampak menarik, comel segala bagai, tapi lagi penting kalau kita sihat. Orang kurus ramai jugak yang kolesterol tinggi dalam darah. Kalau kita gemuk tapi badan sihat, ok je. (kata je lebih, bersenam pun malas T.T) Ada jugak orang yang berisi, tapi berat badan dia sesuai dengan ketinggian. Yang penting, tujuan kita bersenam tu firstly untuk sihat, jadi kurus tu bonus je. Hehehe. Kalau dah bersenam tapi badan tak kurus jugak, is OK. Janji badan sihat.

Eh, eh, tapi teringat hari tu pergi jumpa Doktor, dia suruh kurang berat badan 10 kilo. Wuhu! Katanya kalau kurang berat badan 10%, maka kurang risiko diabetes 50%. Mungkin la jugak jadi kurus je boleh jadi sihat kan? Muahaha! Nampaknya Doktor ni tak bersetuju dengan kawan-kawan saya. Mungkin lepas ni kena upah Doktor lain suruh cakap saya comel.

Sebagai penutup, mari lihat gambar saya 10 tahun akan datang:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
image
NAAA! Kurus sudah!





































6 comments:
Write curses
  1. kurus gemuk..who cares? yg penting sihat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan? sihat dan jugak happy..hehehe =D

      Delete
  2. Hi assalam,

    actually saya tak kenal awk, awk pn xkenal saya. saya jmpa blog awk kat wall fb talking abt "harapkan pagar, pagar mkn padi".

    ok straight to the point, sukala the way u write and nak comment sket pasal berat bdan. saya pun mcm situasi awk. geng2 cm btol je kata saya ni xssuai gemuk and some sort. tapi semuanya berubah lps saya rasa stagging or shaking time tgh drive. alhamdulillah jmpa doktor, everything is okay.

    saya tak percaya, then saya invest utk amik blood test. still okay! syukur tak terkata kpd allah, saya ubah diet pemakanan n jogging stiap ptg. saya amik herbalife. bkn nak promote coz sy bkn distributer or member produk ni.

    Alhamdulillah dgn izin allah, i lost 54kg dlm msa sbulan n rasa confident sket. kwn2 yg dok ckp comel tu dh xckp comel lg tp nmpak "smart'. cek dr last week, still ok. so sume ni ada hikmah. amaran awl drpd allah sblm sgala mcm pnyakit dtg.

    Waallahua'lam.. Nice to know u :D

    ReplyDelete
  3. Hi assalam,

    actually saya tak kenal awk, awk pn xkenal saya. saya jmpa blog awk kat wall fb talking abt "harapkan pagar, pagar mkn padi".

    ok straight to the point, sukala the way u write and nak comment sket pasal berat bdan. saya pun mcm situasi awk. geng2 cm btol je kata saya ni xssuai gemuk and some sort. tapi semuanya berubah lps saya rasa stagging or shaking time tgh drive. alhamdulillah jmpa doktor, everything is okay.

    saya tak percaya, then saya invest utk amik blood test. still okay! syukur tak terkata kpd allah, saya ubah diet pemakanan n jogging stiap ptg. saya amik herbalife. bkn nak promote coz sy bkn distributer or member produk ni.

    Alhamdulillah dgn izin allah, i lost 54kg dlm msa sbulan n rasa confident sket. kwn2 yg dok ckp comel tu dh xckp comel lg tp nmpak "smart'. cek dr last week, still ok. so sume ni ada hikmah. amaran awl drpd allah sblm sgala mcm pnyakit dtg.

    Waallahua'lam.. Nice to know u :D

    ReplyDelete
  4. Nope. 5kg, bkn 54. extreme la sgttt

    ReplyDelete

Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter