22 February 2011

Hantu dan U....


Many many people yang selalu associate asrama dengan hantu. Well same for me. Sejak first time masuk asrama masa form 1, I have this paranoia of having direct encounter with ghosts, especially in several 'keras' places dekat asrama. Format cerita selalunya macam ni:

1 - baju putih takde kepala
2 - malam2 sorang2
3 - dekat tmpat paling keras dlm asrama...

This kind of stories never failed to haunt people, terutamanya yang lemah semangat. But I'm not that lemah semangat, just average kalau bab2 cik han ni. (pernah x anyone notice yg Tuhan kalau diterbalikkan bunyinya hantu..cuba sebut tu..han..tu..han..tu...han.. maksudnya these are the two invisible things that Malays are afraid of =P just my opinion)

Dekat asrama masa form 1 smpai form 3 nothing particular yg menakutkan, tapi bila masuk form 4 dah start cerita2 pelik..maybe sebab budak2 jadi lagi jahat kot...

Dekat asrama kami, ada story pasal seorang minah yang di-rape oleh BF nya bersama dengan teman2 lain, n dia mengandung..lepas tu bunuh diri dalam stor dekat satu blok...

Accountability? hhmmm, x sure, tapi sekolah saya mmg setiap tahun ada new girls got knocked up...secara rela pulak tu (knocked up = pregnant, in case u didnt know)...tapi among the new mothers tak tau pulak berapa ramai yang bunuh diri kan...

Next pernah ada seorang akak senior ni..namanya Basyirah..org pggil kak Bas..,kak Bas ni agak rock perwatakannya, n dia ni step-mama dia kasi sekor hantu nama Syakirah utk torment hidup dia. Sebab apa? sebab ayah dia nak tulis wasiat, n step-mama wants the harta..very typical Malay story!

anyway, yang ni kisah benar because I was there when this happened. I was in form 4 and she was form 5. waktu tengahari, tengah makan, tetiba dia hempas tray dia atas meja n jerit "AKU NAK DARAH!" Soon afterwards, chaos erupted. Cikgu Amar, a history teacher which is well versed dalam negotiation makhluk asing ni pon gagal nak menghalau si Syakirah dri tubuh Bas. Si Syakirah ckp : "AKU LAGI RELA MATI DALAM BADAN BUDAK NI DARI MATI KENA PUKUL DENGAN TUAN AKU!"

This became stranger and stranger sebab org kata roh org yg mati akan naik ke langit. kan guys kan? er, guys...?? But not in this case. SYakirah mati sebab bunuh diri. Dia siap ckp gini lagi : "AKU DULU ISLAM. LEPAS TU JADI KAPIR SEBAB AKU BUNUH DIRI!" hmm, hantu yg jujur!

That was in 2ndary school. Masuk U, x takut dah. Cerita hantu x banyak mcm dekat sekolah.

Tapi something happened recently, di mana saya telah ditindih n melihat seekor jembalang berbulu kaki lebat duduk di atas pinggang saya. SInce then, saya tidur mesti bukak bacaan mp3 Yasin dalam laptop kuat2. x kira la tidur malam ke, siang ke, petang ke..that experience was very horrifying! xnak berulang dah!

mula2, dapat rasa dia datang dari tingkap, sebab tingkap tu terbukak..bila saya nak cuba bangun je dah lambat, dia dah sempat tindih dulu. waktu tu pukul 10.50 pagi, saya baru balik kelas. apalagi, baca ayat kursi 3 kali, baru dia pergi. mujurlah dia x ikut saya baca. hu3. kalau x mesti mimpi ngeri. bila tanya pendapat kawan2 on how to avoid this thing, ni cadangan mereka:

1 - tidur menghadap kanan
2 - letak gunting @ benda tajam @ Yasin bawah bantal
3 - baca 3 qul n 21 kali bismillah sblum tidur
4 - baca 3 qul n ayat Kursi sebelum tidur jugak
5 - baca 3 kali ayat kursi sebelum tidur lagi
6 - kalau kena himpit jugak, baca seperti salah satu pilihan di atas
7 - cuba gerakkan anggota badan sedaya mungkin

Itu saja tips yg saya dapat daripada mereka yang arif. Hmm, kalau ada tips lain2, boleh share sama2... tentang Bas n SYakirah, lain kali saya cerita :) hehehe...

-Manusia sebaik2 kejadian Allah..jangan takut dengan makhluk yg lain...-

7 comments:
Write curses
  1. hantu terjun dr tangki air penah dengar x tenet?

    ReplyDelete
  2. aku dah x ingat dah cite antu time skola2 dulu syed...ingt sket2 je...cite yg pasal blok b tu aku ingt smpai bile2 kot...mane x nye,dulu time mule2 masuk dulu,partition aku la yg paling dekat dgn tmpat kejadian...bukak2 tingkap leh nmpak..agak scary la time tu..hahaha..tapi,aku penah la jugak kne kacau time form 5 time tinggal kat blok b bawah..tapi x de la rase takut smpai x leh tido...just lari bawak bantal tido kat wing sebela..kan dulu memmule aku kne dok wing belah kanan blok b bawah...walaupon kejap,still ade kene kacau..haha..teringat cite antu time2 kat tgb dulu2...haha..sweet (not so) memories... :p

    ReplyDelete
  3. 'sweet' gile kan memories antu kt tgb? hahaha! opd, betul ke cite antu tu sume? ade x cikgu yg pernah sahkan?
    form 5? ko lari wing sebelah? mase form 5 satu wing je bukak oi...

    ReplyDelete
  4. ahaha teringat kes Basyirah nie, ko dak batch mne weh? batch aku ke? x berape igt da, anyway ko ingat x citer Jan? yg lari satu maktab pastu bukak silat tue? pnt kitorg keja die rmai2, padahal bdak tue ade sakit jantung berlubang, bole die lari sume org x pat keja

    ReplyDelete
  5. bila org kena rasuk ngan makluk halus jgn percaya ape yg dipercakapkan....itu cuma syaitan yg berusaha nak sesatkan manusia....kekalkan kepercayaan kita terhadap ajaran agama islam and Al-Quran.coz Apa yg ustaz sy ckp time belajar subjek Agama Islam dulu, roh xkan jadi hantu sebab hantu itu x wujud..yang wujud cuma syaitan yang jd hantu nak menyesatkan manusia...syaitan/hantu boleh cakap yg mereka dulu adalah manusia beragama islam n jadi hantu, and beranak pinak tubuhkan tribe hantu sendiri, and so on, but semua tu adalah tipu helah syaitan utk sesatkan pemikiran manusia... roh manusia adalah milik Allah swt, roh xde special power nak evolve jd something imposible...tu cuma syaitan yg nak kita percaya ada nya kewujudan entiti lain selain drp ciptaan Allah swt sepertimana yang terkandung dalam Al-Quran...

    ReplyDelete
  6. scarybuzz: batch SPM 2006. oh, igt sgt yang jan tu...dia hidup lagi ke skrg? ko batch atas aku ek?

    amar_wakaka89: oh mcm tu ek...tak pernah dengar pulak....

    ReplyDelete

Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter