18 September 2011

BErFikir

“Kalau aku khabarkan padamu, bahawa cinta, mimpi dan persahabatan itu semuanya hanyalah cebisan kepada cerita yang lebih besar, iaitu kisah tentang seorang manusiawi dah kehidupan yang dijalaninya, mahukah kau masih menyayangi aku?

Dan jiwa aku tiada ruang untuk mencinta, kerana aku bukanlah selayaknya mencurahkan kasih untuk kau. Aku cuma mampu menjanji bahawa kau dan aku akhirnya akan binasa dalam pentas panggung penghidupan, dan selebihnya hanyalah kisah kita akan kembali. Maka berhentilah mencintai aku”

“Dan tahukah kau, bahawa setiap yang kau lakukan pada masa ini hanyalah penghambaan diri kau kepada mata-mata rantai, yang setiap satunya wujud dalam pasar raya yang kau kunjungi, dalam kereta yang kau naiki, dalam filem yang kau tontoni, dalam lagu yang kau dengari?”

“Pimpinlah aku menuju abadi, setiap satu nafas yang kuhembus hanya disertai paluan dosa dan kesalan, dan aku juga masih menyayangi kau, cuma pada batas-batas yang wajar. Sebab manusia itu fitrahnya lahir bersendiri dan mati bersendiri. Dan aku takut jika dengan matinya aku kasih kau padaku akan terputus.”

No comments:
Write curses

Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter