22 September 2014

My Life in JB (so far…)


 
 
 
Hey dear friends (and fans – lol ada ke?). As y’all know (acah-acah popular), it’s my second month living in JB.
 
I know right? This whole experience still feels surreal! I wasn’t expecting to move to JB when I sent out my resume to few companies here. I was like – no, these companies won’t hire me. But I’ll just send one just in case. Tup-tup ada yang melekat. Dah rezeki kot?
 
Frankly speaking, I still miss my old student life. Those carefree moment while figuring out my research and future. Miss those moments gaduh bertekak dengan roommate pasal isu remeh then bukak Google to prove I was right hahaha. Rindu pasar malam Serdang, pasar depan Uniten, rindu makanan murah dekat Padang. Spoiler alert: those days are over! *bitchslap diri sendiri ke realiti* 08

Makanan dekat JB ni adoiii takdelah yang murahnya. *pergi corner bilik sambil nangis* runintears
 

Nak gaduh pun takde kawan bergaduh. Nak sentap-sentap pun takde kawan untuk menyentap. Punyalah lonely kan. 01002

 
Since I think my blog’s entries are full with words lately, I’ll summarise my life in JB in pictures OK! So let these pictures talk!


WP_002268
Hey I jumpa bas Kok Ping! *Masa ni on the way pergi JB dekat PLUS*


Hari pertama pergi JB, I was from KL after sending some documents to UPM. I was a bit homesick, but reluctant the most. I wasn’t really prepared to start my life anew somewhere too far from home – but there was no choice. By that time, I had no reason to stay. I could only hope that this is my path of sustenance and that this will make me happy *Spoiler alert!: so far, not!*



WP_002270
XXXL Tag Team!


My friends here in JB still considered ramai lah, and Acap is one of them. He was the one who greeted me (lol!) masa memula sampai dekat JB. Mujurlah ada Acap on my first day, takdelah terasa homesick nak terjun gaung sangat. Acap was my late night buddy (hewhew) masa belajar dekat MRSM Tun Ghafar Baba aka Jasin dulu. Waktu tengah-tengah malam sembang study sesama, masa atas pentas menari bersama, pastu bila ada jerawat mai dekat I suruh picit. Muahahaha. Tak sangka finally dapat duduk satu daerah (JB daerah ke? whatever la dok) dengan Acap. (Yeah, kami sama-sama badan berskala mega!)




WP_002445
Suppah! Santapan omnomnomnom

You know what, living in JB had taught me one thing about myself. That everytime I feel lonely or bored, I would eat and eat and eat non stop (T.T) Pathetic tak? Padahal baru je lepas makan. Tetiba sebab takde benda nak buat, amek kunci kereta terus pergi cari makanan lagi. Terapi makan kot namanya. At least makanan tak mengecewakan, sentiasa ada untuk kita tak macam manusia lewls. This one last night punya supper – satu tub eskrem Keladi King’s, bahulu madu dengan susu coklat Farm Fresh. Ehmehgerd I think now I look like anak paus.




WP_002450
Rumahku Bahagiamu Deritaku

This is the template of my room *actually amek gambar bilik kosong sebab believe me baby, you don’t wanna see my room hewhew* My room quite nice laa I think, sebab fully furnished. Takdelah satu kes pulak kan nak beli tilam angkut naik kereta. Perabot, katil, tilam, almari semua ada. Ada iron sekali. Sewa RM350 sebulan and quite near to my workplace. Ada katil double decker sebab satu bilik boleh fit 2 orang, tapi of course la I live alone *nanges*



WP_002451
Sinki Kubur Anak Cicak

I never used this sink, tapi sink ni merupakan kubur anok2 cicak in my house. Tiap kali anak cicak jatuh dalam sink ni je, dia tak boleh panjat keluar sink ni sebab licin then slowly dia mati kebuluran dekat tengah sink tu. So far dah dua ekor anok cicak dikebumikan di sini *I’m so sadist I didn’t save those lizards baby I’m so sorry kids I hate lizards* Kalau tengok betul-betul tengah tu ada bangkai anak cicak hewhewhew



WP_002454
Renaissance


Just dekat belakang my house, boleh nampak Hotel Renaissance, which always menyemarakkan my spirit to, well, keluar dari hidup sekarang. That is like a symbol of my freedom, some sort of motivation kot. Every time I feel down I would look at the Hotel, then reminded myself that somewhere far from here, I would find happiness. Tapi tak tahu bila hu3 So sementara waktu sehingga masanya tiba, perlu bertahan dengan kehidupan yang sungguh urghhh ini.



susan boyle
Auntie Susan Boyle!

Dalam bulatan merah atas tu, ada sorang auntie tu. Muka sebijik macam Susan Boyle ok! Tiap hari pergi kerja mesti nampak dia, tapi tak berani nak amek gamba dekat-dekat. Auntie Susan Boyle ni kerja dekat restoran – tiap pagi saya tengok dia mesti tengah basuh petola lol.

Sorry auntie but I have to do this:


“Haaaaa! You curi ambek gambar saya a?”



WP_002436
Final Boss: Babi Liar dengan Sumber Kegelapan 15(1)




Gambar ni diambil dekat sebuah medan selera di JB. Satu hari tu saya lalu dekat tempat ni then ternampak pemandangan ni lol. Memanglah perlu diabadikan! In my mind it looked something like this:



“I am the Wild Boar with Dark Source! Siapakah gerangannya yang ingin memasak beta?!!”



Haaaaaaarghhhh!!!


OK? Geddit? hahaha 

So that’s all peeps. I hope you guys are still reading my blog, because really in times of loneliness and unhappiness, this blog remains the only thing that’s keeping me sane in my current life. It’s not that I hate my life, just that I think this is not how I want my life to be lived. Y’know, since last month, I haven’t had the chance to go back home to meet my parents because I work on alternate Saturdays. I’m so sick of the threat of unpaid leave just to go and see my family one extra day and I hate this sort of life.

I swear to myself if after 6 months I still haven’t got a job at least 3 hours away from home, I would pursue my PhD.

So far this is happening in my life in JB. Wait till my next blog entry. Daaaaa~

7 comments:
Write curses
  1. Good luck. Mahal ke makanan kat jb? Rase macam biasa je... Haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah orang kata kalau tahu tempatnya memang murah...tapi so far asyik dapat tempat mahal je T.T

      Delete
  2. Insyaallah you can make it^_^
    You're 1 of strongest guy in BSAS...chaiyok

    ReplyDelete
    Replies
    1. chaiyok~~~ tima kasih!

      strongest ke? hewhewhew

      Delete
  3. just enjoy your moments there for this 6months. nanti baru decide balik.
    away from family and close friends, memang down sikit. but i think u should ok! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau boleh balik weekend OK. ni masalahnya nak balik pun susah T.T

      thanks untuk kata2 semangat. insyaAllah, saya cuba kuatkan hati :)

      Delete

Hey, we've just launched a new custom color Blogger template. You'll like it - https://t.co/quGl87I2PZ
Join Our Newsletter